Software untuk burn cd/dvd/blu-ray percuma

Hampir kesemua pc atau laptop kecuali sesetengan netbook disediakan kan sekali cd/dvd drive untuk membaca dan meyimpan data ke cd/dvd. Ia didatangkan sekali dengan software untuk kita burn pelbagai jenis data dan format sebagai simpanan kekal. Ini memudahkan kita untuk burn data. video atau audio dengan janya beberapa klik.

Namun begitu bukan semua menepati apa yang diperlukan untuk pengguna. Ini kerana kebanyakkan burning software yang disertakan sekali semasa membeli cd/dvd drive atau yang tersedia semasa membeli komputer adalah terlalu simple. Jadi untuk fungsi burning yang sepenuhnya  kita terpaksa install software burning yang lebih complete.

Antara burning software yang popular adalah seperti Nero dan Raxio. Software ini dilengkapi fungsi untuk burning yang menyeluruh. Cuma kedua-dua software ini bukan percuma dan yang paling tidak disukai oleh kebanyakkan pengguna installation file yang sangat besar. Sebagai cth Nero, ia mengandungi pelbagai utitili lain yang turut diinstall ke dalam pc. Walaupun kita boleh memilih untuk tidak di iinstall tetapi bagi pengguna yang tidak perna menggunakan software ini akan menginstall kesemua package software yang disertakan. Adakalanya software Nero mengambil alih peranan software lain untuk sesetengah perkara cth software untuk memainkan video dan audio misalnya. Dan yang paling tidak disukai, sesetengah software run secara background seperti membuat indexing pada media file. Ini menyebabkan pc menjadi slow.

Bagi kebanyakkan pengguna pc apa yang mereka mahukan adalah satu software untuk burning yang mudah tetapi mempunyai fungsi yang lengkap dan sudah tentu jika software tersebut adalah percuma maka ia adalah satu alternatif terbaik.

Terdapat banyak software burning yang percuma yang kita boleh download dari internet. Cuma seperti yang saya katakan tidak semua software burning adalah sama. Sebahagiannya terlalu simple dan membuang sesetenga fungsi yang perlu. Sebahagian lagi mempunyai fungsi yang lengkap tetapi interface yang mengelirukan. Ini tidak termasukkan quality burning yang dihasilkan. Ada banyak software yang percuma sering mengalami masalah error semasa membuat burning.

Jadi dalam article pada kali ini saya ingin berkongsi tentang burning software yang percuma (alternatif kepada Nero dan Raxio) yang mana anda boleh gunakan untuk burn data/video/audio ke CD/DVD/blu-ray

1. Imageburn

Image adalah merupakan salah satu burning software yang popular untuk burn file samada data, video atau audio. Ia popular kerana quality burning yang dihasilkan. Jadi data yang diburn ke CD/DVD/blu-ray yang dihasilkan adalah error-free jika media atau cd/dvd/bluray disk yang digunakan dalam keadaan baik. Error-free adalah sangat penting untuk drive membaca data yang terkandung di dalam cd/dvd. Jika tidak data meungkin tidak dapat dibaca terutama jika data tersebut berbentuk video.

imageburn

Cuma kekurangan software ini jika ada tidak biasa membuat burn ke CD/DVD anda mungkin keliru dan tidak pasti apa yang perlu di pilih kerana interface dia terlalu simple dan tidak mempunyai description yang lengkap untuk satu-satu fungsi burning. namun begitu anda boleh membaca help file untuk mengetahui apa fungsi setiap icon seperi yang tertera di atas. Kedua satu fungsi yang saya rasa agak penting ialah untuk burn video mpeg1 ke vcd misalnya. Walaupun kita mungkin sedia maklum VCD agak kurang digunakan sekarang namun adakalanya kita kemungkinan ingin burn video ke VCD. imgburn tidak ada fungsi untuk burn ke VCD seperti yang ada dalam nero. Tapi jika anda memang tidak memerlukan fungsi vcd ..ia bukanlah satu masalah.

2. Ashampoo Burning Studio Free

box_ashampoo_burning_studio_6_

Selain fungsi burning Ashampoo Burning Studio juga memberikan fungsi tambahan yang jarang ada pada kebanyakkan software burning ini fungsi backup file. Kita boleh membuat backup file di pc samaada untuk diburn ke CD/dvd atau dibackup di partition yang berlainan. Seperti imgburn,  file installation untuk Ashampoo Burning Studio adalah kecil sekitar 9 megabyte sahaja dan tidak seperti Nero yang mana installation file sangat besar. Untuk kebanyakkan pengguna pc saya menyarankan menggunakan software burning ini kerana mudah dan merangkumi hampir semua keperluan untuk burning.

Advertisements

About matpit

add je la dalam facebook.senang cerita.semua ada.heeee :)

Posted on January 16, 2011, in Technology. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: